17 feb. 2010

Slang - scurta introducere

Pentru inceput, se cuvine o precizare, ca sa stim despre ce vorbim. In traducere pentru limba romana corespondentul slang-ului este ARGOUL. Adica asa-numitul limbaj conventional folosit in mod constient de catre membrii unui grup pentru a nu fi intelesi de restul oamenilor care nu fac parte din acel grup.
Adesea, argoul este confundat cu JARGONUL - termen care desemneaza o serie de expresii si termeni uzitati de o anumita categorie profesionala, limbaj care abunda de cuvinte si expresii pretentioase -de obicei imprumutate din alte limbi, sau termeni de specialitate dintr-un anumit domeniu.

Termenul de slang provinde la " slengenamn" - adica porecla- sau nickname, termenul fiin utilizat atat pentru a desemna atat oameni cat si obiecte.
O alta sursa plaseaza termenul de "slang" ca provenind din "cant" - un limbaj secret utilizat de hotii,cersetorii si "bagabontii"[ cum zice unii :)) ] din MB.
Aceste doua surse sunt orientative pentru aparitia acestei expresii, mai multe despre provenienta expresiei intr-un post viitor. Momentan precizarea lor ca avut ca scop o scurta definire a termenului.

Conform lingvistilor o expresie face parte din "slang", sau "true slang" daca indeplineste simultan, concomitent si in acelasi timp:)) doua din conditiile:

1. Foloseste termenii inafara sensului lor literar, adica de baza [adica cum ar fi :)) daca ti se spune ca esti copac, nu esti arbore, dar te poti gandi ca ai cam aceeasi inteligenta si abilitate de a rationa logic;) ]
2.Persoana care uziteaza o asemenea expresie este familiara cu aceasta, la fel ca si grupul caruia persoana i se adreseaza [adica daca esti baiat sa nu ii zici lu ma-ta de Maria Ioana ca poate crede ca ii aduci nora;)]
3.Pentru oamenii cu o anumita pozitie sociala reprezinta o expresie tabu.
4.Inlocuieste un sinonim conventional. Uzul expresiei reprezinta evitarea disconfortului de a utiliza termeni pretiosi in limbaj.

5 comentarii:

  1. Tre bien , inteleg , Dar,

    "Slang-ul" / "Argo-ul" nu se invata dupa conditii si nu tine cont de multe criterii , probabil (asa inteleg eu) ai vrut sa explici unor persoane care nu stiu ce este acest mod de exprimare,definit(greu).. Stii ca,Chestia asta o deprinzi in viata nu o sa o intelegi pe baza unor "definitii" , bafta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga anonim, si totusi o expresie ca sa fie slang trebuie sa indeplineasca niste conditii:)), cele mentionate de mine. Pentru ca orice lucru sau obiect are o definitie. Si daca pui mana pe o carte de logica o sa vezi ca sunt mai multe tipuri de definitii. Inteleg ca probabil tu ai crescut in cartier si dai lectii despre slang oricarui neinitiat ca mine care vine si scrie baliverne. Bravo! Cum intelegi tu slang-ul e strict problema ta si iti recomand sa te documentezi inainte sa dai lectii despre ce e sau nu e acest element.Avand in vedere ca e o exprimare oarecum metaforica, ceea ce am scris eu este extrem de corect. Scopul articolului nu era de a invata pe cineva ce e slang-ul, ci de a prezenta cum a luat el nastere si cum s-a dezvoltat. Delimitarea intre argou si jargon, pe care, din pacate, multa lume le confunda, era necesara. Daca tu nu le confunzi, bravo tie!
    Pe viitor te astept cu drag cu critici constructive, nu cu consideratiile tale persoanale si nedocumentate. De asemenea, as dori, daca se poate, sa te si semnezi. Bafta si tie, si nu uita de documentare si de cartea aia de logica !

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ca as vrea sã sar in showoff dar am citit vreo 6/7 carti (logica,psihologie,sociologie,logica manipularii) ,etc, baloane,inteleg perfect ce vrei sa spui dar stii si tu ca,ce ai scris tu acolo e aplicabil doar in intentia in care vrei sa Explici/argumentezi/Definesti "Slang-ul"/"Argo-ul" .. eu nu am raspuns intr-un mod ofensat desi mi se pare ca tu ai fost putin ostila in ultimul post :P , daca gandesti dintr-o alta perspectiva o sa vezi ca'i adevar ceea ce am postat si eu .. Asta nu inseamna ca nu iti dau dreptate in ceea ce ai postat , /overnout ,take care, bafta.

    (Am postat cu anonim deoarece nu am avut cont , ma recunosti dupa mesajul cu linkurile de youtube)

    RăspundețiȘtergere
  4. thank me btw ca oricum fara putina controversa nu-i mass media nici unde :D , weekend placut tuturor !

    RăspundețiȘtergere
  5. Hello. Daca ai citit atatea carti stii ca nu pot, dupa cum ziceai si tu sa definesc slang-ul. Nici un fenomen care e in plina dezvoltare nu poate fi definit si incadrat in niste linii precise. Scopul etichetei, si al articolelor ce vor fi postate sub ea este de a prezenta cateva informatii despre slang. Aparitie, caracteristici, dezvoltare. Nu vei vedea aici vreun indrumar despre cum sa utilizezi slang-ul si nici nu vor fi citate din baieti de cartier. Dar asta va fi clar doar dupa ce vom acumula un anumit numar de postari la aceasta rubrica. Greseala, oarecum, este a mea pentru ca nu am precizat scopul etichetei si nici al articolelor. Mementan inca concep materialul si ma gandesc cum sa il structurez, deasta nu m-am lansat cu o anume intentie, in ideea de a nu promite ceva despre care nu voi gasi informatii. Si da, pe de o parte ai si tu dreptate, doar ca vezi tu dreptatea ta se leaga de receptarea incorecta a informatiei transmise prin respectiva postare. Si daca postarea a fost receptata gresit si comentariul era offtopic era normal sa reactionez asa. In plus imi sta in fire . Sincer :)) Si nu pot sa iti multumesc pentru comentariu pentru ca ideea de mass-media si scandal nu ma incanta, altfel probabil ca aveam la blog ceva poze cu sanii goi sau cu ceva fusta ca oricum poate aveam mai multe accesari :)) Anyway ;) Doar de bine ;)

    RăspundețiȘtergere