9 dec. 2009

Graffiti - I -


Intr-un scurt interviu cu cultura generala: Graffiti?

Graffiti (singular: graffito; pluralul este folosit ca substantiv de masă) este numele pentru imagini sau litere zgâriate, vopsite sau marcate în orice mod pe o suprafata. Graffiti-ul este orice tip de marcaj public care poate să apară în forme de simple cuvinte scrise elaborate in picturi murale. Graffiti a existat inca din antichitate, cu exemple datând din/in Grecia antică şi în Imperiul Roman. În timpurile noastre, vopseaua spray, vopseaua normală şi marker-ele au devenit materialele dintre cele mai frecvent utilizate. În majoritatea ţărilor, aplicarea de graffiti, fara acordul proprietarului este considerat vandalism, care se pedepseşte prin lege. Uneori, graffiti este angajat in a transmite mesaje sociale şi politice. Pentru unii, este o forma de arta demna de afişare în galerii şi expoziţii; la alţii, este pur şi simplu vandalism. De cand a inceput sa se practice aceasta forma de exprimare, graffito a evoluat intr-o “pop culture” (to pop out-vezi DEX eng rom) cel mai adesea asemuit cu vasta cultura hip-hop (inclusive si in special underground) si b-boying-ul asa creinduse un stil de viata de multe ori ascuns fata de publicul larg. Graffiti este utilizat ca un semn al unei bande, grup, etc., pentru a marca teritoriul sau pentru a servi ca un indicator sau "tag" pentru activitatile corelate unei bande. Controversele care înconjoară graffiti-ul continua sa creeze dezacord rândul funcţionarilor de oraş / de aplicare a legii şi graffitiştii care cauta sa-si expuna “arta” lor in locuri publice. Exista mai multe tipuri si stiluri diferite de graffiti si exista o dezvoltare rapidă a acestei forma de arta a cărei valoare este contestata, fiind respinsa de către autorităţi si de asemenea puse sub protectie, uneori, în cadrul aceleiasi jurisdictii.

Etimologie

Graffiti si graffito sunt cuvinte de provenienta italiana (graffito=zgariat). "Graffiti" este considerat in istoria artei ca fiind opera facute prin zgariere prin aplicarea unui design pe o suprafata. Un termen conex este "graffito", care implică zgarieturi printr-un strat de pigment pentru a descoperi un altul sub el. Această tehnică a fost folosită prima data de catre olari, care ar glazurau de marfa lor iar apoi scrijeleau un design in ea. In timpurile vechi, graffiti-urile au fost scrijelite pe peretii cu un obiect ascuţit, deşi, uneori, s-a folosit creta sau carbune. Infinitivul cuvantului γράφειν – graphein- care inseamna “a scrie” are aceeasi origine.

Istoric – origini

Din punct de vedere istoric, termenul "graffiti" se referea iniţial la inscripţiile, portretele, etc.găsite pe zidurile mormintelor antice sau pe ruine, ca în Catacombele din Roma sau în Pompeii. Sensul cuvântului a evoluat, desemnând acum orice decoraţie (inscripţionată pe orice suprafaţă) care poate fi privită ca vandalism; sau imagini sau scriituri plasate de obicei pe pereţi externi şi trotuare, fără permisiunea proprietarului. Prin urmare, inscripţiile făcute de autorii unui monument nu sunt catalogate ca graffiti.
Primul exemplu cunoscut de "graffiti modern" există şi astăzi în oraşul antic grecesc Ephesus (în Turcia de azi) şi se pare că face reclamă la prostituţie, după spusele ghizilor turistici din oraş. Constă într-o palmă, o formă vagă de inimă, o urmă de picior şi un număr. Acestea indică subtil câţi paşi trebuie făcuţi ca cineva să găsească o curtezană (mâna reprezentând plată).
Romanii gravau graffiti în proprii pereţi şi monumente, iar exemple ale lucrărilor lor există de asemena şi în Egipt. Erupţia Vezuviului a păstrat graffiti sgâriat pe pereţii din Pompeii, şi ne oferă o perspectivă directă asupra vieţii de stradă: latină vulgară, insulte, magie, declaraţii de dragoste, mesaje politice. În contrast cu tipicul graffiti-ului modern, alfabete şi citate din literatură (în special primul vers din "Eneida" de Virgil) au fost găsite pe pereţii din Pompei, fie pentru plăcerea scriitorului, fie din dorinţa de a impresiona, deşi anonim, trecătorul prin familiaritatea sa cu literele şi literatura.
Villa lui Hadrian din Tivoli, Italia, are de asemenea câteva exemple. Unul dintre ele a rezistat în timp, avertizând: "Cave Canem", care înseamnă "Atenţie la câine", lângă imaginea câinelui menţionat.
Totuşi, nu numai grecii şi romanii făceau graffiti: situl mayaş din Tikal, Guatemala, conţine de asemenea exemple antice. Graffiti produs de vikingi există în Roma şi la Newgrange, în Irlanda.

Lumea grafurilor este larga! de aceea, pentru binele ochilor nostri, am impartit acest subiect in mai multe capitole. Asadeci reveniti pentru o noua postare ce va include titluri ca , ,

Nu va las cu buza imflata pana atunci si va dau un link ca sa va faceti si voi "artisti graffito" : http://www.graffiticreator.net/ (sectiunea the creators) --> si spor la grafat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu